август, 2017 Archive

Зигзаг: Диви депонии – како да се ублажат? (ВИДЕО)

By BIRC Balkan , 17 , Авг 2017


Автор: Селадин Џезаири     Проблемот со лошото менаџирање со отпадот во овие жешки летни денови е во центарот на вниманието за прашањето на дивите депонии, кои продолжуваат да бидат .. Read More →

Потребата од инклузија на културните вредности на помалите заедници

By BIRC Balkan , 17 , Авг 2017


Пишува: м-р БАРДУЛ ЗАИМИ     Културата е значаен фактор за афирмација на етничкиот идентитет на една заедница. Поимот култура подразбира една перманентна култивација на човечкиот дух, на сето тоа .. Read More →

Корупцијата на локално ниво – недоволно истражувана

By BIRC Balkan , 07 , Авг 2017


Со децентрализирањето на власта, единиците на локалната самоуправа (ЕЛС) добија поголеми ингеренции а со тоа и поголем буџет за менаџирање. Со ова се зголемија можмостите за злоупотреба на тие ингеренции .. Read More →

Незири: За истражувачко новинарство потребна е добра финансиска кондиција на медиумот и слобода за истражување

By BIRC Balkan , 06 , Авг 2017


Во Македонија има медиуми што финансиски стојат добро, но ја немаат потребната слобода за да ги истражуваат коруптивните скандали на власта или поврзани со неа. Од друга страна, имаме медиуми кои .. Read More →

Џелал Незири: Молкот е одобрување за корупцијата

By BIRC Balkan , 06 , Авг 2017


Првиот човек на SCOOP, Џелал Незири, е еден од малкумината што долго време се занимава со истражувачко новинарство, кое ден по ден станува сè поретко во медиумите, не само во .. Read More →

ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ – ДАЛИ ЌЕ ПРОДОЛЖИ НЕЕТНИЧКОТО ГЛАСАЊЕ?

By BIRC Balkan , 06 , Авг 2017


Пишува: Џелал Незири   Претстојните локални избори се очекува да бидат забележани со уште еден голем чекор кон неетничкото гласање. По парламентарните избори од декември минатата година, кога Социјалдемократскиот сојуз .. Read More →

Се навестува ли крајот на етничките партии?

By BIRC Balkan , 06 , Авг 2017


Дали може да се очекува во иднина да се надминат етничките прашања и да се премине на помасовно гласање за надетничките платформи и партии? Дали конкурирањето на македонските партии во .. Read More →