МАСОВНО И ОБЕДИНЕТИ ЗА НАШАТА ЗАЕДНИЧКА ИДНИНА

By Xhelal Neziri , 28 , Сеп 2018


Референдумот во неделата претставува значителна пресвртна точка за граѓаните на Македонија. За прв пат на референдум во земјата се вклучени повеќето граѓани, без разлика на нивната етничка, верска, полова, регионална .. Read More →

СЛУЧАЈ „ВЕЛЕС“: ЛАЖНИ ВЕСТИ СО ДРЖАВНИ ПАРИ

By Xhelal Neziri , 04 , Јун 2018


Едниот начин е со плата на некои партиски војници што седеа дома, вториот начин беше со државни реклами за режимските медиуми кои ги произведуваа лажните вести, третиот начин е преку .. Read More →

ПОРТАЛИ ВО СЛУЖБА НА ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ

By Xhelal Neziri , 04 , Јун 2018


Пишува: Лиридона Весејли   Во модерниот свет, каде развојот на технологијата се одвива со незамислива брзина, создавањето, поседувањето, преносот, односно пласирањето на информацијата е претворена во вистинска трка со времето. .. Read More →

КУПУВАЊЕТО ПРЕКУ ИНТЕРНЕТ Е ТРЕНД,НО ИСТО ТАКА И ИЗМАМИТЕ ПРЕКУ ЛАЖНИТЕ ВЕСТИ

By Xhelal Neziri , 30 , Мај 2018


Целта на лажната вест за лажниот хотел практично бил обид за измама, а мотивот бил едноставен: измамените да уплатат пари за наводното хотелско сместување на одделна банкарска сметка и измамниците .. Read More →

ЖЕНИТЕ ВО ЈАВНИОТ ЖИВОТ, ЕДНА СЛИКА СО МНОГУ НЕДОСТАТОЦИ!

By Xhelal Neziri , 30 , Јан 2018


Учеството на жената во јавниот живот во Македонија е сеуште одсутно и се представува преку доминација на мажите. Десетици организации во земјата веќе го истакнале недоволното вклучување на жената во .. Read More →

ДЕЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ: ЗАБОРАВЕНИ ОД ДРЖАВАТА, НЕВИДЛИВИ ЗА ОПШТЕСТВОТО (ВИДЕО)

By Xhelal Neziri , 30 , Јан 2018


Децата со посебни потреби не го добиваат потребното внимание од страна на институциите. Оваа празнина се обидуваат да ја пополнат невладините организации, но сепак и тоа се смета за недоволно.   .. Read More →

ИНТЕРКУЛТУРНАТА КОМУНИКАЦИЈА ЗАГЛАВЕНА ВО ПРЕДРАСУДИТЕ (ВИДЕО)

By Xhelal Neziri , 30 , Јан 2018


Македонија се смета како мултикултурна земја, но во мултикултурната комуникација помеѓу заедниците, не било дозволено тие да се познаваат доволно и да разменат културни вредности помеѓу нив. Во повеќето случаи .. Read More →

ЗИГЗАГ: КОЈА Е УЛОГАТА НА НЕВЛАДИНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА? (ВИДЕО)

By Xhelal Neziri , 13 , Дек 2017


Често пати се гледаат со недоверба, се сигматизираат или недоволно се разбираат. Често пати се етикетираат од страна на политиката оневозможувајќи ги нивните активности.   Но цивилното општество и граѓанскиот .. Read More →

ДЕБАТА: ГРАФИТИ – СЛОБОДА НА ИЗРАЗУВАЊЕ ИЛИ ГОВОР НА ОМРАЗА? (ВИДЕО)

By Xhelal Neziri , 18 , Ное 2017


Графитите по зидовите не се повржуваат само со сегашноста туку тие ги наоѓаме од Античка Грција или Римската империја. Во модерно време пишувањето по зидовите се поврзува со Хип-Хоп културата. .. Read More →