ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ: ЗАГРОЗЕНАТА УБАВИНА НА ШАРА (ВИДЕО)

0
2527

Планина со два грижливи погледи. Делот Шар Планина кој се протега во соседно Косово е прогласен за национален парк уште во 1986 година, додека делот кој се наоѓа во С.Македонија сè уште го нема тој статус.

И покрај иницијативата која почна пред повеќе од 20 години и бројните дебати,  работите се одвиваат бавно бидејќи има бројни злоупотреби и повреди кои можат да предизвикаат непоправливи последици.

Шар Планина претставува една од најголемите масиви на Балканот. Со разновидна флора и вегетација, Шара претставува единствена природна вредност. Токму овој извонреден биодиверзитет ја прави планината уникатна по својата убавина. Совршена хармонија што разграничува милениуми. Сето ова природно вегетативно салдо тивко се топи во 27 езера. Парабола на човекот што длабоко го зачувува естетското чувство и односот на луѓето со планината.

ЗАГРОЗЕНАТА УБАВИНА НА ШАРА

Документарен филм…ГЛЕДАЈТЕ И СПОДЕЛЕТЕ

Gepostet von BIRC am Sonntag, 9. September 2018

SHARE
Previous articleМЕДИУМИ И ДЕМОКРТИЗАЦИЈА НА ЗАПАДЕН БАЛКАН: КОНФЕРЕНЦИЈА И МОЖНОСТ ЗА ТРЕНИНГ ВО СКОПЈЕ
Next articleОГЛАС: За ангажирање на финансиски асистент
Балкански институт за регионална соработка – BIRC е невладина и непартиска, целосно независна во своето работење, со седиште во Тетово. Организацијата е посветена на промоција и практикување на квалитетното новинарство и научните истражувања во остварување на своите цели за општество со демократските вредности, транспарентни институции, функционална демократија и за создавање на регион на соработка и просперитет. BIRC е составена од докажани експерти од сферата на новинарството и науката.