МЕДИУМИ И ДЕМОКРТИЗАЦИЈА НА ЗАПАДЕН БАЛКАН: КОНФЕРЕНЦИЈА И МОЖНОСТ ЗА ТРЕНИНГ ВО СКОПЈЕ

0
2376

На 7 ноевмри (четврток), со почеток во 10.00 часот во Хотел „Карпош“ во Скопје ќе се одржи конференцијата со наслов „Медиуми и демократизација на Западен Балкан: дали ги постигнуваме нашите цели?“, организирана од Косовски институт за медиуми и комуникација од Косово и Балкански институт за регионална соработка (БИРС) од С.Македонија.

Новинари и медиумски работници од земјите на Западен Балкан ќе дебатираат за професионалноста, одговорноста и почитувањето на етичките правила во новинарството, со посебен осврт на темите за етничките заедници.

Исто така, темата за слободата на изразување и исполнивањето на критериумите на Европската унија ќе бидат во фокусот на дискусиите.

Во вториот дел од конференцијата ќе се одржува работилница за млади новинари на теми „Клевета и автоцензура“ и „Слободата на медиумите и интеграцијата во ЕУ“. Сите заинтересирани да учествуваат на работилницата треба да пратат писмо до организаторите на конференцијата:

Лица за контакт: Катерина Топалова – [email protected]

                          Лорик Идризи – [email protected]

 

SHARE
Previous articleПРЕСТРУКТУРИРАЊЕ НА КДП, АГОРАТА НА АНАЛИТИЧКОТО НОВИНАРСТВО
Next articleДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ: ЗАГРОЗЕНАТА УБАВИНА НА ШАРА (ВИДЕО)
Балкански институт за регионална соработка – BIRC е невладина и непартиска, целосно независна во своето работење, со седиште во Тетово. Организацијата е посветена на промоција и практикување на квалитетното новинарство и научните истражувања во остварување на своите цели за општество со демократските вредности, транспарентни институции, функционална демократија и за создавање на регион на соработка и просперитет. BIRC е составена од докажани експерти од сферата на новинарството и науката.