ОТВОРЕН ПОВИК ЗА УЧЕСТВО: „МЕДИУМСКИ ИНКУБАТОР“ ЗА НОВИНАРИ ОД СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Гете-институтот Скопје и Балканскиот институт за регионална соработка (БИРС) ги покануваат сите млади новинари или студенти во Северна Македонија, кои се заинтересирани да пишуваат социјални стории, да аплицираат за учество во програма за обука во рамките на проектот „Медиумски инкубатор“. Општата цел на овој проект е да ги зајакне актерите на граѓанското општество и да се бори со предрасудите кон етничките или социјални малцинства. Исто така, има за цел да придонесе за реконструкција и претставување на социјалните проблеми и нивниот третман преку комбинирање на текст и фотографија, да се обиде да ги развие понатаму и да ги воведе во јавни дискусии.

Оваа иновативна програма за обука ќе се спроведе во четири модули:

  1. Теориски дел

Модул 1: Транзиција од новинарска во социјална репортажа, разлики и сличности.

Модул 2: Функции на социјалното известување.

  1. Практичен дел

Модул 3: Истражувачка работа: Како? Каде? Зошто? Лажен? Вистински?

Модул 4: Раскажување приказни, вклучително. поврзаност на текст и фотографија како акција и метод на истражување.

 

Обуките ќе бидат дизајнирани и одржани од познати и искусни експерти од Северна Македонија.

 

Кога: 10.05.2021 – 14.05.2021 (08:30 – 17:30 часот)

Каде: Канцеларија на БИРС, Тетово (ве молиме запомнете: во зависност од ситуацијата со КОВИД, обуките може да се одржат на онлајн платформата ЗООМ)

Работен јазик: Обуките ќе се одржуваат на македонски јазик. Ќе се обезбеди превод на албански јазик за сите обуки.

Стипендија: Сите учесници ќе добијат стипендија од 350 евра бруто. По завршувањето на програмата, БИРС ќе обезбеди едномесечна програма за стажирање во независен медиум во Северна Македонија. Ова ќе биде шанса за учесниците и да се вработат во тие медиуми.

 

Кој може да аплицира?

Право да аплицираат за присуство на програмата се како подолу:

  • Млади / аспиранти за новинари над 16 години
  • Студенти на факултетите за медиумски студии, комуникација и новинарство
  • Уредници
  • Блогери
  • експерти
  • Актери на граѓанското општество

При аплицирањето секој заинтересиран е треба да пратат мотивациско писмо за да бидат дел од програмата за обука.

 

Краен рок за пријавување: 30.04.2021; 12 часот (полноќ)

 

Доколку имате дополнителни прашања, контактирајте не на:

[email protected] и [email protected]

 

Сите заинтересирани кандидати можат да се пријават со пополнување на формуларот за пријавување:

КЛИКНЕТЕ ОВДЕ ДА ГО ПОПОЛНИТЕ ФОРМУЛАРОТ ЗА ПРИЈАВУВАЕ

Subscribe to our e-mail list and stay up-to-date with all our news.


B-IRC © 2024. All Rights Reserved. 
 Privacy Policy

to top