ВИДЕО-ДОКУМЕНТАРЕЦ / ПРЕВАЛА – ЕДНО УБАВО ИСКУСТВО ЗА РАЗВОЈ НА ТУРИЗМОТ

Сега е комплетен. Шар Планина е национален парк од двете страни на границата. Загарантирана заштита на овој масив и голем потенцијал за развој на туризмот.

Се чини дека северниот дел на Шара имал повеќе среќа. Овој дел, кој се наоѓа на Косово, е прогласен за национален парк од 1986 година. Во 2012 година, косовскиот парламент одобри закон со кој повторно се прогласува Шара за Националниот парк. Овој парк во Косово зафаќа површина од 53.469 хектари, што е помала површина од делот во Северна Македонија кој зафаќа 62.705 хектари. Истиот се протега на територијата на општините Качаник, Штрпце, Суварека, Призрен и Драгаш.

 

Документарецот е реализиран во рамките на проектот „Шар Планина – последната брана против еколошка катастрофа“, подржан од програмата Цивика Мобилитас:

 

Subscribe to our e-mail list and stay up-to-date with all our news.


B-IRC © 2024. All Rights Reserved. 
 Privacy Policy

to top