ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ: ШАРА – БИСЕР НА ПЛАНИНСКИОТ ТУРИЗАМ

0
2207

Шар планина никој не ја остава рамнодушен. Убавините што ги нуди овој масив привлекуваат посетители кои сакаат да бидат во хармонија со природата, дури за неколку мигови . Свежиот воздух, прекрасните пејзажи, високите врвови и езера на оваа планина ги прават посетителите вечно да се поврзани со Шара.

Овде можете да сретнете луѓе кои имаат различни профили и врски со планината. Она што ги обединува е дека сите тие имаат свое постоење тесно поврзана со планината, со бесконечното богатство и убавини кои мора да бидат заштитени. Тие исто така го поддржуваат прогласувањето на Шар планина за националн парк , а истовремено зборуват за многу придобивки.

Овој планински масив, кој сам по себе ги крие најпристојните убавини на природата, исто така се развива во еден бизнис-модел кој носи бројни туристи. Неговата прекрасна природа привлекува не само посетители од земјата, туку и од регионот и Европа. Според статистичките податоци, над 30 илјади туристи секоја година го посетуваат Полошкиот регион. Повеќето од нив го имаат Шара како главна дестинација. Сопствениците на ресторани велат дека има зголемување на бројот на туристи од земјата и странство, додека сметаат дека прогласувањето на Шар планина за национален парк  е можност за зајакнување на планинскиот туризам.

Токму, развојот на планинскиот туризам и другите придобивки што ќе произлезат од прогласувањето на Шар планина националниот парк, се во фокусот на документарниот филм „Шара – бисерот на планинскиот туризам“, кој доаѓа како медиумски производ во рамките на проектот Шар Планинска брана е последна против природна катастрофа “, поддржана од Цивика мобилитас.

На следниот линк можете да го погледнете мултимедијалниот документарец реализиран  од БИРС.

SHARE
Previous articleВИДЕО / ШАРА Е СПРЕМНА ЗА НОВАТА ЕРА – НА РАЗВОЈОТ
Next articleВИДЕО / АЛАРМОТ ЗА ЗАГРОЗЕНАТА ФАУНА НА ШАРА
Балкански институт за регионална соработка – BIRC е невладина и непартиска, целосно независна во своето работење, со седиште во Тетово. Организацијата е посветена на промоција и практикување на квалитетното новинарство и научните истражувања во остварување на своите цели за општество со демократските вредности, транспарентни институции, функционална демократија и за создавање на регион на соработка и просперитет. BIRC е составена од докажани експерти од сферата на новинарството и науката.