КАРАВАНОТ НА БИРС ЗАСТАНУВА ВО КАМЕЊАНЕ

НВО БИРС во рамките на проектот „Шар Планина – последната брана против природна непогода“ финансиран од Цивика Мобилитас, продолжи со караванот да ја подигне свеста за зачувување на природните ресурси. Следната дестинација беше селото Камјан, каде со локалните жители, претставници на граѓанското општество и граѓански активисти од оваа населба беше разгледана потребата од подигнување на свеста на жителите за зачувување на природата, извонредниот биодиверзитет на планината Шар.

https://www.facebook.com/1461678634093455/posts/2618146868446620/

Токму во урнатините на депонијата, по сопствена иницијатива, на местото викано „Те душку“ нКамењане, веќе е изграден модерен рекреативен пункт, каде жителите го поминуваат слободното време со своите семејства. Пример за тоа како штетата на природата со посветеност може да се претвори во атрактивно место за планински туризам.

Токму во овој пункт невладината организација ЦЕД, пионерска организација на идејата да се прогласи планинар Шар за национален парк, ја организираше својата активност „Кино во движење“, каде преку видео-порака ја презентираше потребата за подигање на свеста неопходноста од прогласување на планината Шар за национален парк.

Метин Муареми од оваа организација истакна дека тие постојано биле посветени на идејата за национален парк, секогаш соработувајќи со локалните жители. Граѓанските активисти од ова село потенцираат дека од ден на ден се зголемува свеста кај луѓето за зачувување на природата и прогласување на националниот парк Планина Шар.

https://www.facebook.com/1461678634093455/posts/2618137828447524/

Експертот Бесник Реџепи ја истакна димензијата на планинскиот туризам, но и потребата од зачувување на уникатниот биодиверзитет на овој масив.

Subscribe to our e-mail list and stay up-to-date with all our news.


B-IRC © 2024. All Rights Reserved. 
 Privacy Policy

to top