ПОЧНУВА ПРОЕКТОТ „МЕДИУМИТЕ ЗА ЕУ“, ГИР: МЕДИУМИТЕ НИ ТРЕБААТ КАКО ПАРТНЕРИ НА ПАТОТ КОН ЕУ

Со поддршка од Европската Унија, Евротинк – Центарот за европски стратегии и партнерите АЛДА и БИРС, од денеска до 2026 година ќе го спроведуваат проектот „Медиумите за ЕУ“ – Програма на граѓанското општество за учество на медиумите во преговорите за членство на Северна Македонија во ЕУ. Основна цел на проектот е да се надградат медиумските капацитети за покривање, следење и испитување на преговарачкиот процес.

На почетниот настан за проектот, Евроамбасадорот Дејвид Гир, истакна дека во периодот од 2015 до 2020 година во државава, ЕУ поддржа проекти кои вклучуваат медиуми и граѓанско општество во медиумскиот сектор со грантови во вкупна вредност од повеќе од 3 милиони евра. “ Во поново време финансираме проекти во вредност од 1,4 милиони за поддршка на хармонизацијата на националната легислатива со онаа на ЕУ и многу повеќе. Овој проект што го започнуваме денес е само уште еден дополнителен пример за нашата постојана поддршка за овој сектор. Живееме во енормно предизвикувачки времиња. Само во изминатите три години доживеавме невидена глобална пандемија и војната на Русија во Украина која ги предизвикува основите на повоената безбедност и архитектура. И, се разбира, човештвото исто така се соочува со огромни предизвици пред нив. А, кога ќе се свртиме кон пристапувањето во ЕУ во последните неколку години, сведоци сме на нова итност од страна на ЕУ и лидерите на Западен Балкан и другите во однос на процесот на проширување“, рече Гир.

За претставниците на медиумите и граѓанското општество, евроамбасадорот рече дека имаат посебна одговорност да ги разберат овие случувања, да ги објаснат и просветлат, да ги преиспитуваат и испрашуваат, да ги потиснат, а властите да продолжат решително со реформите и ЕУ да продолжи да ги исполни своите ветувања.

“Вие ни требате како партнери на патот кон ЕУ. Ние ја сакаме оваа земја во ЕУ, но тоа не може без вас”, нагласи Гир обраќајќи им се на медиумите и граѓанското општество.

Вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ истакна дека никогаш досега како денес не сме се соочувале со опасности од дезинформации, што се оркестрирани и организирани и кои се во директна релација со руската агресија врз Украина, како и со политичката нестабилност во одредени држави во регионот, па и наши соседи и кои се во директна корелација со се што се случува кај нас, околу поткопувањето на проевропското расположение кај граѓаните.

“Не е точно дека Македонците и сите останати народи и заедници во државава кои одговараат на анкетите, се против ЕУ. Се уште сум сигурен дека членството во ЕУ има популарност и поддршка од 85 до 90 проценти. Тие кои одговараат дека веќе не се толкави ентузијасти се практично разочарани проевропски настроени граѓани поради тоа што се случувало минатите години поврзано со блокадите со кои се соочивме. Разочарани се дека се уште немаме точен датум кога ќе станеме членка на ЕУ, како и поради темпото на реформите, но мислам дека од таа точка можеме да направиме пресврт доколку работиме заеднички и доколку ја сфатиме сопствената мисија. Во овој случај и за оваа кауза, Владата, граѓанското општество и медиумите имаат заедничка мисија која треба да ја спроведеме заедно“, нагласи Маричиќ.

Владата, како што истакна, стои целосно на располагање за да го помогне овој проект и процес со информации, податоци и присуство.

“Сметаме дека ова е извонредно важен проект и процес. Со новата методологија процесот станува пополитички, има повеќе вклученост на политички актери на државите членки, бирократијата функционира, но се прилагодува и на политички прашања и ние сме должни во таа методологија да им го приближиме на граѓаните процесот на пристапување, бидејќи е долготраен и тежок. Што повеќе влеземе во тематска дискусија, поглавја, кластери, толку подобро ќе може да им објасниме на граѓаните зошто е важно да го забрзаме влезот во поглавјата. Има многу прашања за кои треба да ги информираме граѓаните“, потенцира Маричиќ.

Целта на проектот е да се поттикне соработката меѓу медиумите, граѓанските организации и релевантните државни институции кои ќе работат во преговарачките процеси на земјата со релевантните институции од ЕУ, како и подобрување на квалитетот на информации и презентирање на состојбите и напредокот на Северна Македонија кон ЕУ за пошироката јавност во државата.

 

 

 

 

Subscribe to our e-mail list and stay up-to-date with all our news.


B-IRC © 2024. All Rights Reserved. 
 Privacy Policy

to top